چسب یکی از اصلی ترین اجزای صنایع چوب است. دستیابی به ساختار مستحکم و یکپارچه قطعات چوبی همچون درب و پنجره، مبلمان و اشیاء تزئینی تنها با میخ و پیچ امکان پذیر نیست. در برخی موارد تنها از چسب استفاده می شود و گاهی اوقات نیز ترکیبی از چسب و پیچ در کنار هم استفاده می شوند. با این حال حذف چسب از صنایع چوب تقریباً غیرممکن است. در این مطلب قصد داریم که انواع چسب در صنعت چوب را برای شما معرفی کنیم. ادامه مطلب را با مجله وارناسا همراه باشید.
کاربرد چسب در صنعت چوب
چسب کاربردهای زیادی در صنایع چوب دارد. ممکن است گاهی اوقات تنها برای استحکام بیشتر از چسب استفاده شود. برای مثال قطعات مبل با انواع پیچ و میخ به یکدیگر متصل می شوند اما اگر از چسب نیز استفاده نشود، قطعات به مرور از یکدیگر جدا شده و ثبات و استحکام خود را از دست می دهند.
ممکن است همیشه برای چسباندن دو قطعه چوب از چسب چوب استفاده نشود. برای مثال چسب وکیوم برای اتصال لایه های پی وی سی روی قطعات ام دی اف استفاده می شود و در ساخت و تولید صفحات ممبران کاربرد فراوانی دارد. در ادامه به بررسی انواع چسب در صنایع چوب خواهیم پرداخت.
انواع چسب در صنایع چوب
شاید به سادگی نتوان انواع چسب را در یک دسته بندی قرار داد. به دلیل تنوع بیش از حد و راه یافتن صفحات مصنوعی به صنایع چوب، چسب های متفاوتی به این عرصه اضافه شده است. با این وجود، چسب هایی که بیشترین استفاده را در این صنعت دارند می توان معرفی کرد.
1 – چسب وکیوم
چسب وکیوم از جمله چسب های بسیار پرکاربرد در صنعت چوب است. برای کابینت سازی و بخصوص کابینت های ممبران به وفور از چسب وکیوم استفاده می کنند. ممبران حاصل اتصال لایه های پی وی سی روی صفحات ام دی اف است. این اتصال به وسیله چسب وکیوم صورت می گیرد. البته چسب وکیوم خود دارای 2 نوع متفاوت تک جزئی و تک جزئی است. هردوی این چسب ها برای استفاده نیاز به حرارت دارند. برندهای هنکل (Henkel) و جووات (JOWAT) یکی از معروف ترین تولیدکنندگان چسب وکیوم هستند.
چسب وکیوم تک جزئی
عمده ترین تفاوت چسب وکیوم تک جزئی و دو جزئی در نحوه اعمال آن روی چوب است. همان طور که از نام آن پیدا است، چسب تک جزئی نیاز به جزء دیگری نداشته و به تنهایی قابل استفاده است.
میزان مقاومت چسب تک جزئی در برابر حرارت بالا است. این عامل باعث می شود که هنگام استفاده در دستگاه وکیوم از میزان دمای بالاتری برای آن استفاده کرد و به همین دلیل طرفداران بیشتری نیز دارد.
چسب وکیوم دو جزئی
برای استفاده از چسب وکیوم دو جزئی باید آن را با ماده دیگری به نام ایزوسیانول ترکیب کرد. ایزوسیانول باعث می شود که مقاومت حرارتی چسب بالا رود و مناسب استفاده در دستگاه وکیوم شود.
چسب وکیوم دو جزئی هزینه بیشتری در بر دارد؛ وزن نهایی محصول را افزایش می دهد؛ مدت زمان استفاده از آن نیز طولانی تر است. این عوامل باعث شده که امروزه کمتر از چسب وکیوم دو جزئی استفاده شود.
در نهایت اگر می خواهید بیشتر در مورد چسب وکیوم ممبران بدانید پیشنهاد می کنیم مقاله چسب وکیوم چیست را مطالعه کنید.
2 – چسب گرانول
واژه گرانول کاربردهای فراوانی دارد. در مجموع به هر ماده ای که از دانه های ریز تولید شده باشد، گرانول می گویند. چسب گرانول نیز به همین شکل است. چسب گرانول دانه های گرد و کوچکی است که تحت دما و فشار مناسب عمل کرده و دو قطعه را به هم متصل می کند.
در کابینت سازی و بخصوص چسباندن نوار لبه پی وی سی به ام دی اف (نئوپان) از این نوع چسب استفاده می شود. انواع شفاف و مات این چسب وجود دارد. همچنین میزان چسبندگی نیز معیاری است که باید هنگام تهیه این نوع چسب در نظر داشته باشید.
3 – چسب اپوکسی
چسب اپوکسی نیز دارای دو نوع تک جزئی و دو جزئی است. چسب اپوکسی دارای قابلیت ضدآب است و استحکام آن بسیار بالا است. از این چسب در اتصال قطعات قایق نیز استفاده می شود و به همین دلیل به آن چسب قایق نیز می گویند.
چسب اپوکسی در مقابل اشعه ماوراء بنفش مقاومت بالایی ندارد. همین عامل باعث می شود که نور مستقیم خورشید کیفیت آن را در طولانی مدت کاهش دهد. یکی از ویژگی های برجسته این چسب این است که می توان شکاف ها و درزها را نیز با آن پر کرد و از استحکام بافت آن خیال آسوده داشت.
4 – چسب پلی اورتان
چسب پلی اورتان با آب فعال می شود. پس از فعال شدن چسب به میزان حجم آن افزوده می شود. این نوع چسب در برابر رطوبت مقاومت بسیار بالایی دارد. همچنین در برابر اشعه ماوراء بنفش نیز مقاومت دارد و به همین دلیل می توان از آن برای محیط بیرون نیز استفاده کرد.
آلاچیق هایی که در محیط های باز مشاهده می کنید، اغلب توسط این نوع چسب ها تولید می شوند. یکی از ویژگی های بارز چسب پلی اورتان فعال شدن با آب و رطوبت است. به همین دلیل در مناطق مرطوب استفاده بیشتری دارد. در مناطق خشک جهت استفاده از آن باید رطوبت قطعات را افزایش داد تا عملکرد چسب افزایش پیدا کند. دوام این چسب حدود یک سال است که یک عیب برای آن به شمار می رود. یکی از معایب این نوع چسب ها، وجود مونومرهای آزاد ایزوسیانات است.
5 – چسب لمینت
همان طور که گفته شد، یکی از معایب این نوع چسب ها، وجود مونومرهای آزاد ایزوسیانات است. این مونومرها سمی بوده و در ترکیب با رطوبت و مواد غذایی اثرات مخربی بر جای می گذارند. در تولید چسب لمینت، مشکل رهاسازی مونومرهای آزاد برطرف شده و در کنار مواد غذایی به سادگی می توان از آن استفاده کرد. این نوع چسب در دو نوع بدون حلال و بر پایه حلال تولید و عرضه می شوند.
6 – چسب پی وی ای
یکی از رایج ترین انواع چسب چوب که در بیشتر منازل نیز یافت می شود، چسب پی وی ای (PVA) یا پلی وینیل استات است. قیمت این نوع چسب ها پایین است و به سادگی قابل تهیه هستند. این نوع چسب پس از استفاده به وضوح قابل مشاهده است. به همین دلیل پس از چسباندن قطعات مورد نظر بهتر است بقایای آن را با یک پارچه مرطوب پاک کنید.
7 – چسب سینواکریلات
اگر تمایل دارید در سریع ترین زمان ممکن و با استحکام بالا دو قطعه مورد نظر خود را بچسبانید، پیشنهاد ما چسب سینواکریلات است. در واقع می توان این نوع چسب را نسخه مشابه چسب یک دو سه دانست.
در قطعات چوبی و بخصوص نواحی دارای انحنا به دلیل استحکام بسیار بالا و خشک شدن سریع از این چسب استفاده می شود. در صورتی که از اسپری فعال کننده نیز استفاده شود، سرعت خشک شدن آن افزایش خواهد یافت. تسریع در خشک شدن و استحکام بسیار بالا سبب شده که در ساخت هاورکرافت و هواپیمای گلایدر نیز از آن استفاده شود.
دیگر انواع چسب چوب
همان طور که اشاره شد، نمی توان انواع مختلف چسب را که در صنعت چوب استفاده می شود، دسته بندی کرد. طیف عمده ای از این چسب ها هر روزه استفاده شده و خانواده چسب های چوب با پیشرفت صنایع شیمیایی هر روز بزرگتر می شود.
برای استفاده از هرکدام از این محصولات باید هدف خود را شناسایی کرده و با مطالعه اطلاعات کامل نوع چسب نسبت به تهیه چسب مورد نیاز خود اقدام کنید. اگر در خصوص چسب هایی که در این مطلب عنوان شد تجربه خاصی دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید. در ضمن اگر احساس می کنید که یک نوع چسب خاص و پرکاربرد را از قلم انداخته ایم، بخش نظرات منتظر ارائه اطلاعاتی متفاوت از طرف شما است.
نظرات کاربران