چسب PUR (چسب پلی اورتان) چیست و در صنعت چوب چه کاربردی دارد؟

دسته بندی : صنعت چوب

این روزها چسب‌ها نقش اساسی در صنایع چوب دارند. آن‌ها اتصال سازه‌های چوبی را سبک اما قوی می‌کنند. چسب‌های مختلفی در این صنعت استفاده می‌شوند که یکی از آن‌ها چسب پلی اورتان است. چسب پلی اورتان خواص ویژه‌ای که دارد که سبب می‌شود مناسب کاربرد در صنعت چوب باشد.

اما این ویژگی‌ها که چسب PUR را متمایز کرده‌اند، کدامند؟ این موضوعی ایست که در این مطلب به آن پرداخته شده است.

چسب PUR (پلی اورتان) چیست؟

چسب‌های پلی اورتان (چسب PUR) چسبی است که از پلیمرهای اورتان با مواد شیمیایی مبتنی بر گروه ایزوسیانات ساخته شده‌اند. آن‌ها بر اساس پلیمرها ساخته شدند، اما اغلب حاوی مواد افزودنی دیگری هم هستند. چسب پلی یورتان به خصوص برای سازه‌هایی که نیاز به مقاومت بالا دارند، استفاده می‌شود. همانند چسب‌های اپوکسی، مقاومت بالایی در برابر فشار دارند و قطعاتی که با این چسب به هم چسبانده می‌شوند، فشاری در حدود 25 مگاپاسکال را تحمل می‌کنند.

چسب PUR (پلی اورتان) چیست؟

چسب پلی اورتان از جمله چسب‌هایی است که بر اثر از دست دادن دما سفت می‌شود. اغلب اوقات دمای اتاق برای تأمین گرمای لازم برای چسب کافی است. هم‌زمان با مالیدن چسب روی سطح مورد نظر، دمای محیط سبب ایجاد واکنش شیمیایی شده و پیوند شیمیایی قوی به وجود می‌آورد. چسب به مرور و طی چند روز با از دست دادن دما و سرد شدن، چسبندگی و مقاومت نهایی خود را به دست می‌آورد.

در میان این مقاله پیشنهاد می کنیم به مقاله PVC چیست هم سری بزنید. در این مقاله توضیحات جالبی در مورد پی وی سی و کاربرد آن در صنعت چوب ارائه داده ایم.

انواع چسب پلی یورتان (پلی اورتان)

چسب‌های پلی اورتان که با عنوان چسب پلی یورتان نیز شناخته می شوند به صورت تک جزئی و دوجزئی تولید می‌شوند. در مورد تک جزئی و دو جزئی بودن چسب ها در مقاله چسب ممبران چیست هم توضیحاتی داده بودیم.

نوع دوجزئی با توجه به مواد اولیه سازنده و نسبت آن‌ها می‌تواند سخت یا انعطاف‌پذیر باشد.

نوع تک جزئی خودش به نوع تقسیم می‌شود. یک نوع از چسب پلی اورتان تک جزئی، خاصیت چسبندگی خود را از طریق رطوبت می‌گیرند. این مدل بسیار منعطف و الاستیک است و مدت زمان لازم برای فرم گرفتن آن بستگی به میزان رطوبت محیط دارد. نوع دوم چسب پی یو آر تک جزئی بسیار سخت، غیر منعطف و مقاوم است و برای شکل‌گیری به دمای 100 درجه تا 200 درجه نیاز دارد.

از نظر نحوه کاربرد چسب پلی اورتان که به صورت اسپری است برای کاربردهای فوری استفاده می‌شود. نوع مایع آن با ویسکوزیته پائین و ماستیک (بتونه) با ویسکوزیته بالا با رنگ‌های متفاوت از قهوه‌ای روشن تا تیره عرضه می‌شود.

انواع چسب پلی یورتان (پلی اورتان)

چسب‌های پلی یورتان چه کاربرد‌هایی دارند؟

چسب‌های پلی اورتان کاربردهای بسیار متنوعی دارند. چسباندن کف‌پوش‌ها، تعمیرات منزل، صنایع چوب، ساخت مبلمان، صنایع خودرو، صنایع ساختمان (چسباندن شیشه، پلاستیک، چوب، بتن و عایق کاری)، صنایع هوا و فضا و بسیاری جاهای دیگر کاربرد دارد. این وسعت دامنه کاربرد مشخص کننده ویژگی‌های خاص چسب پلی اورتان است.

راستی اگر از استفاده کنندگان چسب ممبران نیز هستید به شما استفاده از چسب وکیوم ممبران وارناسا را توصیه می کنیم. این چسب با بالاترین کیفیت و بهترین قیمت توسط وارناسا توزیع می شود.

مزایای استفاده از چسب PUR در صنایع چوب

چسب‌های پلی اورتان برای صنایع چوب بسیار مناسب هستند چون خاصیت چسبندگی بسیار قوی حتی بین سطوح ناهموار چوب‌ها برقرار می‌کند. بررسی‌ها نشان داده است که در شرایط یکسان، چسب پی یو آر نسبت به چسب PVA قوی‌تر هستند.

چسب‌های پلی اورتان بسیار انعطاف‌پذیر، بادوام و بدون خاصیت شکنندگی هستند و مقاومت خوبی در برابر ضربات دارند و قابلیت سنباده‌خوری و رنگ‌پذیری دارند.

این چسب در برابر گرما، آب و مواد شیمیایی بسیار مقاوم بوده و برای بسترهای حساس مناسب است. استفاده از آن بسیار آسان است و نیازی با ترکیب شدن با مواد دیگر ندارد.

برای ساخت و ساز وسایل چوبی در شرایطی که رطوبت و دما بالاست، مثل فضای آزاد، چسب پلی یورتان انتخاب مناسبی است چون در شرایط محیطی متغیر کمتر آسیب می‌بیند و عایق است. در برابر دماهای بالا بسیار مقاوم است و تا دمای حداکثر ۱۰۰ درجه سانتی‌گراد پایدار است. وقتی در معرض رطوبت قرار می‌گیرد به صورت فوم عمل می‌کند سبب چسبندگی بیشتر آن پس از خشک شدن می‌شود.

انواع چسب پلی یورتان (پلی اورتان)

چسب‌های پلی اورتان قدرت چسبندگی بسیار بالایی دارند. حتی قبل از اینکه چسب کاملاً خشک شود میزان چسبندگی آن در حدی است که می‌توان سایر مراحل کار را به راحتی انجام داد. این ویژگی سبب می‌شود که فرایندهای تولید در صنایع چوب سریع‌تر انجام گیرند.

چسب پلی یورتان که در محیط‌های مرطوب مورد استفاده قرار می‌گیرد و به شکل عایق عمل می‌کند. البته این خاصیت ضدآبی این گونه نیست که چسب به مدت طولانی در آب مقاومت بماند. برای تحمل رطوبت به مدت طولانی لازم است روی چسب رنگ زده شود.

معایب چسب PUR چیست؟

چسب پلی اورتان یک چسب عالی است که کاربرد گسترده‌ای دارد. با این حال در بعضی مواقع بهتر است چسب‌های دیگری جایگزین آن شود.

چسب‌های پلی اورتان هر چند که برای چوب بسیار مناسب است ولی نمی‌توانند به اندازه یک چسب اپوکسی برای چسباندن فلزات قوی باشند. اگر نیاز است که چوب به فلز چسبانده شود، چسب اپوکسی انتخاب بهتری است.

مقاومت چسبندگی چسب پلی اورتان در صورتی که فضای بین دو سطحی که به هم متصل می‌شوند زیاد باشد، کم است. در واقع اگر ضخامت چسبی که برای چسباندن استفاده می‌شود، زیاد باشد، چسب مقاومت زیادی نخواهد داشت.

مدت زمان لازم برای خشک شدن کامل این چسب بسته به نوع ترکیب چسب و شرایط محیطی متفاوت است. هر چند که این ویژگی را نمی‌توان منفی در نظر گرفت، اما در هنگام استفاده از چسب پی یو آر باید به آن توجه کرد.

معایب چسب PUR چیست؟

چسب پلی یورتان چسبی گران است و مدت زمان ماندگاری و انبارمانی محدودی دارد. معمولاً بین شش تا 12 ماه سالم می‌ماند. به همین دلیل بهتر است تنها زمانی که واقعاً به نیاز است، آن را خرید.

هر چند که چسب‌های پلی اورتان به طور کلی بی‌خطر هستند؛ اما نباید طولانی مدت و به طور مستقیم با پوست در تماس باشند چون سبب آسیب پوست می‌شوند. تنفس طولانی مدت در محیط بسته هنگام استفاده از این چسب هم سبب مشکلات تنفسی می‌شود.

چرا چسب پلی اورتان انتخاب مناسبی برای صنایع چوب است؟

پلی اورتان چسبی است که به صورت تک جزئی و یا دو جزئی، به حالت مایع و ماستیک عرضه می‌شود. این چسب دوام و استحکام فرسایشی بالایی دارد. برای استفاده چه در محیط‌های داخل، چه در فضای باز مناسب است. مقاومت بالایی به رطوبت و دما دارد. هنگام خشک شدن انعطاف‌پذیر می‌شود و در برابر حلال‌های شیمیایی اسیدی یا قلیایی، مقاوم است. با وجود تمام این ویژگی‌ها کاربرد چسب پلی اورتان در صنایع چوب انکار ناپذیر خواهد بود.

نظرات کاربران

چه جالب من کارم ممبران هست و وکیوم کار هستم اما نمیدونستم چسب پی یو آر انقدر کاربرد داره. ممنون بابت مقالات تخصصیتون