احتمالاً همۀ ما اسم وارنیش به گوشمان خورده است. وارنیش را می توان روی هر سطحی پیاده کرد، اما به دلیل آسیب پذیر بودن چوب معمولاً روی چوب بیشتر استفاده می شود. وارنیش چوب باعث افزایش طول عمر آن و همچنین ظاهر بهتر و زیباتر چوب خواهد شد. در این مطلب از مجله اینترنتی وارناسا قصد داریم انواع وارنیش چوب را مورد بررسی قرار داده و با کاربرد هرکدام آشنا شویم.
وارنیش چیست؟
وارنیش مایعی سخت و شفاف است که برای پرداخت چوب استفاده می شود. البته همان طور که گفته شد، وارنیش را می توان روی انواع سطوح پیاده کرد. اما در صنعت چوب کاربرد بیشتری دارد.
وارنیش عمدتاً از ترکیب روغن خشک شونده، رزین و تینر ساخته می شود. وارنیش در دو گونه براق و مات اجرا می شود اما گونه براق آن طرفداران بیشتری داشته و بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.
هنگامی که سطح حساس چوب آسیب دیده و خط و خش روی آن می افتد، می توان با انواع وارنیش چوب آن را جانی دوباره بخشید، ظاهر آن را احیا کرد و از آسیب دیدن بیشتر آن جلوگیری نمود. وارنیش را می توان از همان ابتدا روی سطح چوبی پیاده کرد یا اینکه پس از مدتی کارکرد برای احیای ظاهر آن عملیات وارنیش را انجام داد.
انواع وارنیش چوب
هر محصولی انواع مختلفی دارد. انواع وارنیش چوب نیز در بازار موجود است. هنگامی که قصد وارنیش چوب را دارید، باید با خواص و قابلیت های هر کدام آشنا باشید. به خصوص اگر کار شما نقاشی و رنگ کاری است، این مسئله بسیار اهمیت دارد. ممکن است با عدم اطلاع از کارکرد و نحوۀ اجرای هر کدام از انواع وارنیش چوب به محصول مورد نظر آسیب بزنید. در ادامه با انواع وارنیش چوب آشنا خواهیم شد.
وارنیش پایه آب
یکی از محصولاتی که به تازگی در صنایع چوب بسیار مورد استفاده قرار می گیرند، وارنیش پایۀ آب است. وارنیش پایه آب از کیفیت بالایی برخوردارند و می توان آن ها را با وارنیش های طبیعی مقایسه کرد.
از وارنیش پایه آب می توان برای پولیش درب های چوبی، کف و انواع وسایل چوبی استفاده کرد. این وارنیش بوی اندکی دارد، خالی از مواد سمی است و برای استفاده نیاز به افزودن رنگ ندارد. این وارنیش در برابر مواد شیمیایی و حرارت مقاومت اندکی دارد. به همین دلیل معمولاً برای داخل ساختمان کاربرد دارد.
وارنیش پایه روغن
وارنیش پایۀ روغن یا وارنیش روغنی از مقاومت بیشتری نسبت به وارنیش پایۀ آب برخوردارند. تهیه آن ها باید در محیط باز صورت بگیرد. از وارنیش روغنی می توان بر روی رنگ های اکریلیک و لاتکس استفاده کرد اما اندکی رنگ چوب را تغییر خواهد داد.
وارنیش الکلی
این نوع وارنیش ها از طریق تبخیر جلای خود (الکل یا تربانتین) سخت می شوند. لاک الکل و دامار که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت نوعی وارنیش الکلی هستند.
وارنیش شلاک
وارنیش طبیعی یکی از بهترین انواع وارنیش چوب است. وارنیش شلاک نیز یکی از بهترین انواع وارنیش چوب طبیعی است. وارنیش چوب در میان صنعت کاران به لاک الکل نیز شناخته می شود. عنوان لاک الکل از همین شلاک گرفته شده است.
این وارنیش از حشره ای با عنوان «سوسک لاک» گرفته شده است. این حشره بر روی درختان ماده ای ترشح می کند. با گرفتن این ماده از روی درخت و اعمال فرآیند مخصوص، وارنیش شلاک حاصل می شود.
شلاک با بیشتر سطوح سازگاری دارد و مانع لک شدن رنگ چوب می شود. منافذ چوب را به خوبی پر می کند و یکی از بهترین انواع وارنیش چوب به شمار می رود.
وارنیش پلی اورتان
پلی اورتان نوعی پلاستیک به شکل مایع است. یکی از ویژگی های این نوع وارنیش این است که ضد باکتری است و بر روی سطوح بهداشتی همچون آشپزخانه و حمام و دستشویی کاربرد زیادی دارد.
وارنیش آکریلیک
وارنیش آکریلیک جزء وارنیش های پایه آب به شمار می رود. این وارنیش دارای شفافیت بالایی است و موقع تمیز کردن نیز هیچ گونه بخار و گازی متصاعد نمی کند. به همین دلیل برای سلامتی و محیط زیست ایمن تر است. این وارنیش در برابر گرد و غبار و اشعه ماوراء بنفش مقاوم است. برای همین بیشتر هنرمندان نقاشی های خود را با این ماده پوشش می دهند.
اسپری وارنیش
اگر قصد دارید سطح گسترده ای را به سادگی و در مدت زمان اندک وارنیش کنید، پیشنهاد ما اسپری وارنیش است. این وارنیش در انواع مات، نیمه براق و براق موجود است و برای انواع آلات موسیقی بسیار مناسب است.
وارنیش دریایی
وارنیش درایی یا وارنیش الوار یکی از مقاوم ترین انواع وارنیش به شمار می رود. معمولاً در پوشش صنایع دریایی همچون قایق ها مورد استفاده قرار می گیرد. طبیعتاً این نوع وارنیش در مقابل آب و نمک بسیار مقاوم است.
وارنیش آلکیدی
این نوع وارنیش خاصیت چسبندگی بالایی روی سطوح دارد و مقاومت آن در برابر آب نیز بالاست. از ترکیب رزین آلکیدی مصنوعی با یک حلال مصنوعی ساخته می شود و در دکوراسیون داخلی و خارجی می توان از آن استفاده کرد.
وارنیش دامار
وارنیش دامار به سرعت خشک می شود و یک وارنیش الکلی با میزان شفافیت بالا به شمار می رود. از این وارنیش نیز در تابلوهای نقاشی و اثرهای هنری بسیار استفاده می شود.
وارنیش سخت
وارنیش سخت برای مصارف داخلی کاربرد بیشتری دارد و پس از خشک شدن درخشندگی نخواهد داشت. در پوشش مبلمان معمولاً از این وارنیش استفاده می شود. این وارنیش برای خشک شدن حدود 12 ساعت زمان نیاز دارد.
در این مطلب به پرکاربردترین انواع وارنیش چوب پرداختیم اما بدون شک انواع دیگری از وارنیش چوب نیز موجود است. شما کدام یک از انواع وارنیش چوب را می شناسید؟ نظر شما در خصوص موارد ذکر شده در این مطلب، کیفیت و ظاهر آنها چیست؟ اگر وارنیش مورد علاقه شما در این لیست یافت نمی شود، در بخش نظرات ما را از آن مطلع کنید.
نظرات کاربران