آموزش کار با دستگاه تراش چوب CNC (اپراتوری دستگاه CNC)

دسته بندی : صنعت چوب

دستگاه سی ان سی امروزه به یکی از اجزای جدایی ناپذیر صنعت چوب تبدیل شده است. تقریباً هر کارگاه چوبی یک دستگاه سی ان سی (بزرگ یا کوچک) نیاز دارد. بسته به نیازهای شما ممکن است قیمت و اندازه این دستگاه پایین و کوچک یا بسیار بزرگ و بالا باشد. جدای از بحث قیمت و کاربردهای این دستگاه، کار با آن ساده نیست و باید به نحوه کار با آن آشنایی داشته باشید. در این مطلب قصد داریم آموزش دستگاه تراش CNC را با شما در میان بگذاریم. ادامه مطلب را با ما همراه باشید.

پیشنهاد خرید

چسب وکیوم وارناسا HV

تومانتومانخرید کنید

دستگاه سی ان سی چیست؟

برش و فرم دادن چوب یک هنر است. هنری که امروزه به یک صنعت چند میلیارد دلاری تبدیل شده است. یکی از حیاتی ترین و اصلی ترین دستگاه های تراش و برش چوب، دستگاه تراش سی ان سی است. بسته به اندازه و ویژگی های این محصول، می توانید کارهای متفاوتی با آن انجام دهید. از برش های ساده گرفته تا تبدیل یک قطعه چوب بی جان به یک شکل کاملاً پیچیده هندسی توسط دستگاه سی ان سی انجام می شود.

معمولاً این دستگاه در راستای ۳ محور فعالیت می کند. ممکن است نوع حرکت آن رفت و برگشتی یا چرخشی باشد. البته دستگاه هایی هستند که تنها حول ۲ محور حرکت می کنند و ممکن است این تعداد تا ۵ محور نیز برسد. برای آشنایی بهتر با دستگاه سی ان سی پیشنهاد می کنیم مقاله دستگاه CNC چیست را مطالعه کنید.

دستگاه سی ان سی چیست؟

آموزش کار با دستگاه تراش CNC

کار با دستگاه سی ان سی مانند دیگر دستگاه های مکانیکی ساده نیست. برای کار با آن باید اصول اولیه کار با کامپیوتر و نرم افزار را بلد باشید. همچنین باید به نحوه تراش کاری چوب نیز آشنایی داشته باشید. البته توسط دستگاه سی ان سی می توان بسیاری مواد از جمله فلز و پلاستیک را نیز برش داد.

دستگاه تراش سی ان سی دارای ۲ قسمت عمده مکانیکی و نرم افزاری. این دستگاه دارای یک الکتروموتور است که نیروی دستگاه از آن نشئت می گیرد. قطعه اساسی دیگر آن نیز اسپیندل نام دارد. اسپیندل یا محور دوار هنگام روشن شدن دستگاه وظیفه چرخش حول محورهای ذکر شده در بخش قبل را دارد.

تمام حرکت و برنامه ریزی بخش مکانیکی توسط بخش نرم افزاری انجام می شود. کافی است طرح و نقشه خود را برای دستگاه تعریف کنید و تمام مراحل تولید طرح توسط آن انجام می شود. برای تولید و تعریف نقشه به دو نرم افزار مجزا نیاز است. نرم افزارهای CAD (طراحی به کمک رایانه) و نرم افزارهای CAM (ساخت به کمک رایانه). در ادامه به صورت مفصل در خصوص این دو نرم افزار توضیح خواهیم داد.

آموزش کار با دستگاه تراش CNC

آشنایی با نرم افزارهای CAD جهت کار با دستگاه تراش CNC

برای کار با دستگاه سی ان سی دانش تخصصی پیچیده ای نیاز نیست. همچنین تحصیلات آکادمیک نیز لازم نیست. برای اینکه دستگاه سی ان سی بتواند طرح شما را روی چوب پیاده کند، نیازمند یک الگو و طرح است. این الگو و طرح باید با دقت کاملاً بالا در یک نرم افزار سه بعدی موسوم به نرم افزارهای CAD ترسیم شود. بدین ترتیب دستگاه تراش نقشه شما را روی چوب پیاده خواهد کرد.

نرم افزارهای عمده برای تولید این نوع طرح اتوکد (AutoCAD)، کورل دراو (CorelDRAW)، سالیدورکس (SOLIDWORKS) و تری دی اس مکس (3ds Max) هستند. همه این نرم افزارها توان بسیار بالایی داشته و در این زمینه بی رقیب هستند. البته لازم نیست حتماً با تمام زیر و بم آنها آشنایی داشته باشید چراکه این نرم افزارها برای مقاصد متنوعی استفاده می شوند.

اگر قصد تولید طرح های اختصاصی و سفارشی را ندارید، می توانید از سطح اینترنت طرح و نقشه های آماده را دانلود کرده و برای دستگاه تعریف کنید. توصیه می کنیم که حتماً کار با دستگاه را فرابگیرید. می توانید از این طرح های آماده نیز برای شروع و الگوبرداری استفاده کنید.

آشنایی با نرم افزارهای CAD جهت کار با دستگاه تراش CNC

آشنایی با نرم افزارهای CAM جهت کار با دستگاه تراش CNC

پس از اینکه طرح و نقشه شما آماده تولید شد، دستگاه سی ان سی باید بتواند آن را اجرا کند. این امر نیازمند تبدیل کدهای طرح شما به کدهای عددی قابل درک برای دستگاه است. از این رو باید آن را توسط نرم افزارهای دیگری به دستگاه معرفی کنید.

آرت‌کم یکی از اصلی ترین نرم افزارهایی است که اپراتور سی ان سی باید با آن آشنایی داشته باشد. طرح و نقشه ای که شما توسط اتوکد یا هر نرم افزار دیگری طراحی می کنید، توسط آرتکد به دستگاه سی ان سی معرفی شده و به اجرا درخواهد آمد. کار با این نرم افزار نیز همانند اتوکد زمان زیادی نخواهد برد. توسط آرت‌کم می توان تصاویر دو بعدی را نیز به تصاویر سه بعدی تبدیل کرده و روی چوب پیاده کرد.

بروز رسانی های این نرم افزار نیز همچون اتوکد توسط شرکت اتودسک انجام می شود. البته اتودسک از سال ۲۰۱۸ هیچ گونه بروز رسانی برای این نرم افزار انجام نداده و اعلام کرده که دیگر بروز رسانی برای آن منتشر نخواهد شد. از این رو می توان گزینه های جایگزین آن همچون مش‌کم (MeshCAM)، مسترکم (MasterCAM) پای‌کم (PyCAM) یا وکتریک اسپایر (Vectric Aspire) را برای طرح های آتی خود در نظر داشته باشید. البته بدون شک تا مدت های زیادی فعلاً آرت‌کم حرف را در کشور ما خواهد زد. در این صورت اگر با آرت‌کم آشنایی دارید، فعلاً نیازی به یادگیری نرم افزار دیگری نخواهید داشت.

آشنایی با نرم افزارهای CAM جهت کار با دستگاه تراش CNC

قیمت دستگاه تراش CNC

یکی از موانع استفاده و خرید دستگاه سی ان سی بدون شک قیمت بالای آن است. بدون شک نمی توان یک بازه قیمت مشخص در این زمینه تعیین کرد. از این رو به دنبال یک قیمت سر راست نباشید. بسته به نحوه کار، اندازه و تعداد محورهای دستگاه تراش، قیمت آن بسیار متغیر است.

اگر به دنبال تهیه دستگاه سی ان سی برای یک کارگاه کوچک هستید، نیاز به هزینه زیادی نیست. دستگاه های سی ان سی رومیزی کوچک می توانند در ابتدا کار شما را راه بیندازند. در مجموع داشتن یک دستگاه سی ان سی می تواند سطح کار شما را به مراتب بالا ببرد. در پایان اگر نیاز به اطلاعات بیشتری در مورد قیمت دستگاه سی ان سی دارید پیشنهاد می کنیم مقاله قیمت دستگاه CNC را از دست ندهید.

در صورتی که تجربه کار با دستگاه سی ان سی را دارید، دیدگاه های خود را با ما و دوستان خود نیز در میان بگذارید.

مجموعه وارناسا فعال در زمینه چسب و روکش وکیوم ممبران می باشد، لذا هر سوالی در رابطه با حوزه ی cnc جز تخصص های این مجموعه نیست لطفا از تماس در این رابطه با پشتیبانی خود داری بفرمایید، باتشکر

نظرات کاربران

سلام وقت بخیر
فکر نمی کنید برای یادگیری کار با چنین محصولی تجربه از همه چیز مهم تره؟ با یادگیری 2 تا نرم افزار نمیشه یه سی ان سی کار خوب شد واقعا. و اینکه واقعا این کار کار سخته و ظرافت خیلی زیادی داره و کار هرکسی نیست

    سلام دوست گرامی
    بله کاملا مشخصه که مهمترین بخش از هر کاری رو تجربه تشکیل میده و ما هم منکر این موضوع نیستیم. حتما اهمیت تجربه رو به این مقاله اضافه می کنیم. ممنون از اینکه نظرتون رو با ما به اشتراک گذاشتین

کار با این دستگاه های صنعتی همینطور که دوست دیگری اشاره کردن نیاز به تجربه و مهارت بسیار زیادی داره. این دستگاه ها بسیار حساس، پرهزینه و پراهمیت هستن و اپراتورهای آن ها باید کاملا محتاطانه و حرفه ای با دستگاه کار کنند. البته برندهای معروفی این دستگاه ها را می سازند و کمتر نیاز به تعمیر هم پیدا می کنند. ممنون از مقاله خوبی که نوشتید

    بله دوست عزیز
    کاملا حق با شماست. ممنون از به اشتراک گذاری نظرتون. ما این مقاله رو نوشتیم تا توضیحات پایه ای که در رابطه با این موضوع لازمه رو ارائه کرده باشیم. قطعا استفاده از تمام دستگاه های صنعتی نیاز به مهارت و تجربه کافی داره

با سلام نیاز به کالیبره کردن دستگاهمو دارم ،دستگاهم ۱۳۲۵ تک اسپیندل با ابعاد ۱۲۰*۲۴۰ میباشد دستگاه ساخت چین و ابخنک بوده ، نرم افزار اجرا nc stadio ،استفاده در تولید در و کابینت

    سلام ممنون از مقاله خوبتون ،لطف بفرمایید جاهایی که میشه کار با این دستگاه رو آموزش ببینیم رو هم معرفی کنید.ممنونم

من یک سی ان سی کارم خیلی دوست دارم تو کشورم نفر اول باشم لطفا راهنمایی ام کنید

    من دوست دارم کار با cnc رو یادبگیرم ولی جایی رو پیدا نمیکنم

سلام خسته نباشی وقت بخیر
دستگاه سی ان سی واسه ام دی اف خیلی ممنون میشم ازتون کدومشون بهترین واسه کار آموزش می خوام ببینم اگه کسی راهنمای خونه خیلی ممنون میشم فقط با سه دستگاه سی ان سی ام دی اف

من خودم قبلا طراح بودم وحتی بعضی زمان های نبود اوپراتور دستگاه cnc فایل رو به راحتی اجرا میکردم روش تا اینکه تصادف کردم و سه تا سکته مغزی 😢 و بنظرم چوب و mdfدارای روح هست و کار باهاش از لذت بخش ترین کارهایی بود که تو زندگیم یاد گرفتم و دوست دارم با جمع کردن سرمایه ام الان که از لحاظ جسمی بهتر شدم و دوباره علمشو دارم‌مرور میکنم و خرید دستگاه cnc یروز خودم کارگاه حکاکی و برش بزنم پناهم باش💚🙏🏻