چسب یکی از مهمترین محصولاتی است که در صنایع چوب مورد استفاده قرار می گیرد. بدون چسب صنعت چوب کاملاً زمین گیر خواهد شد. با پیشرفت تکنولوژی و صنعت و پیوند این دو با یکدیگر، هر روزه شاهد محصولاتی بهتر هستیم که به منازل ما راه پیدا می کند. یکی از معروف ترین و پرفروش ترین انواع چسب، چسب ممبران جووات است. جووات یک شرکت آلمانی است که پیش قراول تولید چسب های صنعتی است. ادامه مطلب را با مجله وارناسا همراه باشید.
چسب ممبران چیست؟ انواع چسب ممبران
یکی از محصولاتی که صنایع چوب و کابینت سازی به آن وابستگی شدیدی دارد، چسب ممبران است. کابینت های ممبران از صفحات ممبران ساخته شده اند. این صفحات نیز از پیوند ام دی اف با روکش های پی وی سی ساخته می شوند. این پیوند توسط چسب ممبران انجام می شود.
چسب ممبران یا چسب وکیوم دارای دو گونه اصلی است که به تک جزئی و دوجزئی معروف هستند. چسب ممبران تک جزئی به تنهایی مورد استفاده قرار می گیرد و به دلیل سادگی در استفاده بسیار پرکاربردتر است. چسب وکیوم دوجزئی نیز در ترکیب با ماده دیگری فعال می شود و امروزه کمتر مورد استفاده قرار می گیرد.
چسب ممبران جووات چیست؟
جووات (Jowat) یک شرکت معروف آلمانی است. مقر اصلی این شرکت در شهر دتمولد ایالت نوردراین-وستفالن کشور آلمان واقع شده است. تلفظ صحیح این واژه «یووات» است اما این برند در بازار معمولاً با عنوان جووات شناخته می شود.
جووات از سال 1919 مشغول تولید انواع چسب است و چسب ممبران جووات یکی از پرفروش ترین محصولات این شرکت در کشور ما است. سابقه بیش از 100 سال این شرکت آلمانی باعث شده که پیشرو در صنایع چسب به شمار آید و بیشتر شرکت های معتبر در صنایع چوب و کابینت سازی به این برند معتبر اعتماد دارند.
این شرکت سالانه بیش از 90 هزار تن انواع چسب را تولید کرده و به بازار عرضه می کند. کارکنان شرکت جووات حدود 1200 نفر هستند.
نحوه استفاده از چسب ممبران جووات
همان طور که اشاره شد، چسب ممبران جزء جدایی ناپذیر صنایع چوب و کابینت سازی است. کابینت های ممبران توسط صفحات محبوب ممبران ساخته می شوند. این صفحات نیز از صفحات ام دی اف با روکش پی وی سی تولید می شوند. روکش های پی وی سی توسط چسب ممبران به ام دی اف پیوند داده می شوند.
برای تولید صفحات مرغوب ممبران، ابتدا ام دی اف توسط دستگاه سی ان سی ماشین کاری می شوند. طرح و نقش مورد نظر توسط سی ان سی بر روی ام دی اف پیاده خواهد شد.
پس از این مرحله چسب ممبران باید روی صفحات ام دی اف به صورت کاملاً یکنواخت اعمال شود. این چسب توسط مخازن پاشش مورد استفاده قرار می گیرد که از جنس استیل ضد زنگ هستند. معمولاً لبه های کار باید بیشتر چسب کاری شود تا از استحکام آن اطمینان حاصل شود.
پس از اعمال چسب روی ام دی اف باید مدتی صبر کرد تا چسب کاملاً خشک شود. بسته به دمای هوا، این زمان معمولاً از 18 تا 48 ساعت طول خواهد کشید. در این مدت نباید ذرات گرد و غبار روی صفحات ام دی اف بنشیند.
سپس قطعات ام دی اف حاوی چسب را به دستگاهی تحت عنوان «دستگاه وکیوم ممبران» انتقال می دهند. مطلبی با همین عنوان در مجله وارناسا منتشر شده است و می توانید اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست آورید.
پس از مستقر کردن قطعات ام دی اف حاوی چسب ممبران جووات روی صفحه دستگاه وکیوم ممبران، روکش های پی وی سی یا سیلیکون روی آن کشیده می شود. این روکش ها در طرح و رنگ های متفاوتی به بازار عرضه می شود و تفاوت اصلی ظاهر صفحات ممبران توسط همین لایه ها به دست خواهد آمد.
سپس دستگاه وکیوم بسته شده و توسط حرارت، لایه های پی وی سی به دمای مورد نظر خواهند رسید. همچنین چسب ممبران جووات نیز توسط حرارت فعال خواهد شد. دمای مورد نظر برای هر نوع چسب از جمله چسب ممبران جووات متفاوت است؛ بنابراین باید اطلاعات روی بسته بندی چسب را مطالعه کنید.
پس از مدت زمان مشخص، چسب فعال شده و لایه پی وی سی نیز به دمای مورد نظر برای فرم گرفتن رسیده است. در صورتی که این دما مناسب نباشد، ممکن است لایه پی وی سی یا سیلیکون در فرآیند وکیوم آسیب ببیند.
اکنون نوبت به فرآیند وکیوم (خلأ) است. تمام هوای موجود در داخل محفظه دستگاه وکیوم گرفته شده و در نتیجه صفحه ممبران کاملاً بر روی ام دی اف و چسب منطبق خواهد شد. در صورتی که خلأ کامل صورت نگیرد، حباب های هوا بین صفحه ام دی اف و پی وی سی رسوخ خواهد کرد.
پس از مدت زمان مشخص، محفظه باز شده و صفحات ممبران شما آماده خواهد بود. چسب ممبران جووات و هرگونه چسب دیگری نیز پس از خارج شدن از دستگاه آسیب پذیر است. باید با ظرافت با آن رفتار کرد تا پس از گذشت مدت زمان مشخص کاملاً خشک شود. ممکن است بیش از یک هفته زمان نیاز باشد که چسبندگی آن به 100 درصد برسد؛ بنابراین، معمولاً قبل از استفاده از صفحات ممبران آنها را تولید کرده و انبار می کنند.
چالش بزرگ چسب های تقلبی
چسب ممبران جووات یکی از معروف ترین برندهای موجود در بازار ایران است و استادکاران ماهر از این چسب برای مصارف خود استفاده می کنند. برخی حتی آن را بهترین چسب ممبران می شناسند. متاسفانه در سال های اخیر به دلیل مشکلات و موانعی که تحریم ها ایجاد کرده است، بسیاری از محصولات با کیفیت همچون چسب جووات دیگر در نسخه های اورجینال یافت نمی شوند و نمونه های موجود در بازار، نمونه های تقلبی آن است. این مسئله در مورد دیگر چسب های مشهور و پراستفادۀ خارجی دیگر نیز صحت دارد. در این شرایط یکی از بهترین راه حل ها استفاده از چسب های وارداتی است.
شرکت وارناسا نیز به عنوان یک برند ایرانی چسب وارناسا را عرضه کرده است. چسب ممبران وارناسا به دلیل اینکه مواد اولیه آن از کارخانه بایر آلمان تهیه می شود از کیفیتی بسیار بالا برخوردار است و توانایی رقابت با محصولاتی همچون چسب جووات را نیز دارد.
نظر شما در خصوص چسب ممبران جووات چیست؟ آیا به عنوان استادکار تابهحال تجربه استفاده از این چسب را داشته اید؟ دیدگاه های خود را با ما و دوستان خود در مجله وارناسا در میان بگذارید.
در پایان پیشنهاد می کنیم با برندهای چسب ممبران نیز آشنا شوید. در مقاله لینک شده توضیحات مفصلی در مورد برندهای مختلف چسب ممبران ارائه کرده ایم.
نظرات کاربران