تاکنون در مجله وارناسا مواردی همچون پی دی اف، ممبران و ورق سینکرونایز را بررسی کرده ایم. اکنون نوبت آن رسیده که اطلاعاتی در خصوص روکش ملامینه و محصولاتی که با آن تولید می شود، ارائه دهیم. برای این منظور ابتدا باید درک درستی از ملامین و قابلیت های استفاده آن داشته باشیم. ادامه مطلب را با مجله وارناسا همراه باشید.
ملامین چیست؟
شاید این دست سؤالات مقداری کلیشه ای باشد اما ساده ترین و سر راست ترین مسیر برای ارائه یک سؤال افزودن واژه «چیست» به انتهای آن است. ملامین یک ترکیب آلی با مقاومت بسیار بالا و شبیه پلاستیک سخت است؛ اما ملامین به تنهایی در دکوراسیون کاربردی ندارد.
اگر محصولی را روکش ملامینه بزنید، محصول نهایی ملامینه نام خواهد داشت. پس هرگاه واژگانی همچون «ورق ملامینه»، «کابینت ملامینه» و «ام دی اف ملامینه» شنیدید، به این معنا است که این محصول با ماده ملامین روکش داده شده است. این روکش گذاری نیز دلایل متعددی دارد که در ادامه مورد بحث قرار می دهیم.
روکش ملامینه چیست؟
ام دی اف یکی از پرکاربردترین محصولات برای ساخت و تولید لوازم منزل، بخصوص کابینت است؛ اما ام دی اف محدودیت ها و ایراداتی دارد. برای مثال میزان مقاومت ام دی اف در برابر رطوبت و حرارت پایین است؛ اما از طرفی قیمت آن بسیار مناسب بوده و می توان برای بسیاری محصولات از آن استفاده کرد.
راهکاری که می توان مقاومت ام دی اف را بالا برد و معایب آن را تا حد زیادی برطرف کرد، استفاده از روکش است. هنگامی که شما ام دی اف را روکش بزنید، بسیاری از محدودیت های آن برطرف می شود. یکی از این روکش ها که بسیار هم پرکاربرد است، روکش ملامینه است؛ بنابراین وقتی شما ام دی اف یا هر ماده دیگری را با ملامین روکش دهید، محصول نهایی «ملامینه» خواهد شد.
البته ملامین تنها روی ام دی اف استفاده نمی شود و برای مثال می توان نئوپان و برخی محصولات دیگر را نیز با آن پوشش داد. از آنجایی که مقاومت ملامین بسیار بالا است، ام دی اف ملامینه نیز مقاومت بالایی پیدا خواهد کرد.
یکی از محصولاتی که احتمالاً اسم آن را زیاد شنیده اید، ورق سینکرونایز است. هنگامی که امدیاف را با ملامین روکش دهید، محصول نهایی امدیاف ملامینه نام خواهد داشت؛ اما ورق های سینکرونایز نوع خاص و جدیدی از ملامینه هستند. تفاوت عمده آنها با دیگر محصولات نیز در برجستگی های خاص و بسیار مشهود آنها است.
تفاوت ام دی اف با ملامین
تا اینجا تفاوت عمده ملامین و ام دی اف را درک کردیم؛ اما برخی افراد همواره ام دی اف را با ملامینه اشتباه می گیرند. یک تعریف بسیار ساده از این دو به این شکل است: هر نوع ام دی اف که با ملامین پوشش داده شود، ملامینه می شود. از طرفی ام دی اف یک نوع چوب مصنوعی است. ام دی اف از قطعات و خرده های بسیار ریز و گاهی خمیر چوب تولید می شود.
همین مسئله باعث می شود که ام دی اف از مقاومت پایینی برخوردار باشد و در مقابل رطوبت و حرارت و تغییر دما ناپایدار باشد؛ اما ملامین نوعی پلاستیک سخت است و مقاومت آن بسیار بالا است. برای همین می توان ظاهر و محدودیت های ام دی اف را با روکشی از ملامین برطرف کرد. در واقع ملامینه و ممبران هر دو روکش هایی هستند که می توانند به خوبی ضعف های ام دی اف را پوشش دهند.
تفاوت وکیوم و ملامینه چیست؟ (وکیوم بهتره یا ملامینه؟)
ممبران (روکش وکیوم ممبران) نیز یک نوع غشا و لایه اضافی است که روی انواع چوب از جمله امدیاف یا نئوپان کشیده می شود. علاوه بر این، با استفاده از روکش ممبران می توان طرح، رنگ، الگو و بسیاری موارد دیگر را در چوب تغییر داد. این روکش در صنعت کابینت سازی معمولاً پیویسی است؛ بنابراین هنگامی که روکش پی وی سی را به ام دی اف اضافه کنید، محصول نهایی شما ممبران خواهد بود.
معمولاً میزان سختی ملامین در حالت خام از پی وی سی بیشتر است اما ملامین در صنعت کابینت سازی کاربرد بیشتری دارد و هزینه آن نیز کمتر است. معمولاً ورق های ملامینه را در کارخانه و در خطوط تولید مجزا تهیه می کنند اما ممبران را در کارگاه های عادی نیز می توان تولید کرد. این مسئله به این دلیل است که فرآیند روکش زدن ملامین روی ام دی اف دشوار است و نیازمند دقت بسیار بالایی است. البته ممبران نیز باید با دستگاه مخصوص و تحت شرایط خاصی روی ام دی اف اعمال شود اما فرآیند آن ساده تر است. در واقع به روکش ملامینه به دلیل سختی در فرآیند چسباندان آن به ام دی اف تقریبا هزینه نهایی یکسانی با روکش وکیوم ممبران خواهد داشت، بنابراین با توجه به مزایای ممبران نسبت به ملامینه همچنان روکش وکیوم ممبران طرفداران بیشتری دارد.
معمولاً روکش ممبران در طرح ها و رنگ های مختلفی تولید می شود. پس از اینکه با دستگاه سی ان سی روی ام دی اف طرح و نقش مورد نظر پیاده شد، روکش ممبران توسط چسب مخصوص روی آن پرس می شود. در صورتی که تمایل داشته باشید می توانید در مقاله معایب و مزایای ممبران در مورد ویژگی های این محصول مطالعه کنید.
نکته مهمی که در مورد ممبران وجود دارد و مهمترین مزیت آن نسبت به ملامینه محسوب می شود این است که زمانی که بخواهید با دستگاه سی ان سی طرحی روی چوب کابینت، درب و … ایجاد کنید حتما باید از روکش های وکیوم ممبران برای آن استفاده کنید و در صورتی که نا همواری (برجستگی یا فرورفتگی) در سطح چوب وجود داشته باشد امکان استفاده از ملامینه وجود ندارد. همین مزیت ممبران که می توان طرح های مختلف را روی آن پیاده سازی کرد، مهمترین مزیتی است که باعث برتری روکش وکیوم ممبران شده است.
روکش ملامین نیز تقریباً از همین روال تبعیت می کند. ابتدا سطح ام دی اف یا هر نوع چوب دیگر را توسط سمباده کاملاً صاف و صیقلی می کنند. سطح چوب باید عاری از هرگونه گرد و خاک و ماده اضافی باشد و برجستگی و فرورفتگی در سطح ام دی اف نباید وجود داشته باشد. سپس تحت دما و رطوبت مشخص روکش روی ام دی اف گذاشته می شود. پروسه پرس کردن حدود 40 تا 60 ثانیه طول می کشد.
پس از اعمال روکش، ام دی اف برای مدتی به حال خود رها می شود تا سرد شود. روکش ملامین حدود 0.25 تا 0.35 میلی متر ضخامت دارند. البته حدود نصف این ضخامت را چسبی (موسوم به چسب MF) تشکیل می دهد که برای پرس صفحات ملامین روی ام دی اف استفاده می شود.
در میان این مقاله پیشنهاد می کنیم مقاله ای که در آن به معرفی انواع روکش ام دی اف پرداخته ایم را از دست ندهید. در صفحه روکش کابینت ام دی اف می توانید در این مورد بخوانید.
کاربردهای ورق ملامینه
به دلیل قیمت مناسب و البته استحکام و زیبایی بالا، ورق های ملامینه در صنعت کاربرد بسیاری دارند. همچنین مقاومت در برابر حرارت، رطوبت، تغییرات دما و حشرات نیز از ویژگی های ورق ملامینه است. روکش ملامینه نسبت به دیگر روکش ها دارای بیشترین کاربرد در صنایع جهانی است. ملامین حدود یک سوم سهم روکش ها را در صنایع جهانی به خود اختصاص می دهد.
مقاومت ملامینه در مقابل خط و خش و همچنین ضربه بسیار بالا است. یکی از نقاط ضعف این محصول لک شدن سریع آن است. از آنجایی که سطح ملامینه صاف و صیقلی و مانند شیشه است، سریع لک می شود. البته پاک کردن آن نیز به همین اندازه ساده است. کافی است یک دستمال مرطوب را روی سطح آن به آرامی بکشید و محصول شما مثل روز اول خواهد شد.
علاوه بر صنعت کابینت سازی که به آن اشاره شد، ورق ملامینه در ساخت موارد بیشمار دیگری همچون میزهای ال سی دی، تخت خواب، لوازم حمام و دستشویی، درب و پنجره، لوازم تزئینی، دیوارهای مصنوعی، کمد و پارتیشن نیز کاربرد دارد.
قیمت محصولات با روکش ملامینه چقدر است؟
یکی از دلایلی که ملامینه بسیار در صنایع کاربرد دارد، قیمت آن است. معمولاً قیمت محصولاتی که با ملامینه تولید می شوند، پایین است. البته این قیمت پایین نشان کیفیت پایین نیست. یکی از دلایل قیمت پایین آن، تنوع استفاده و عرضه بالا و متناسب با تقاضا است. البته ملامینه با وجود مقاومت بالا و جنس خوبی که ارائه می دهد، معمولا در محصول نهایی زیبایی روکش های ممبران را به مشتری ارائه نمی کند، اما بخاطر مقاومت بالا و قیمت مناسب همواره یکی از گزینه های مورد استفاده در کنار روکش ممبران محسوب می شود.
در میان محصولات ملامینه، ورق های سینکرونایز یا فوق برجسته را می توان گل سرسبد به شمار آورد. این ورق ها همان طور که از نام آنها پیدا است، دارای سطحی با برجستگی های همچون چوب طبیعی هستند. این روکش ها نیز می توانند در دسته ممبران قرار گیرند و بر روی ام دی اف وکیوم شوند و زیبایی منحصر به فردی مانند آنچه در دیگر روکش های وکیوم ممبران دیده می شود ارائه کنند. قیمت محصولات سینکرونایز ممکن است بیشتر باشد اما در مجموع زیبایی محصول نهایی نیز در آن بیشتر است. ما در وارناسا نیز در ن ها زمینه فروش روکش های سینکرونایزد فعالیت داریم و به دلیل کیفیت بالای این محصولات آن ها را به سبد محصولات خود اضافه کرده ایم.
انواع روکش پی وی سی و روکش ملامینه را از کجا تهیه کنیم؟
در حال حاضر شرکت های زیادی وجود دارند که روکش ملامینه را به تولیدکنندگان محصولات می رسانند. البته تعداد این شرکت ها چندان زیاد نیست، دلیل اصلی آن هم این است که سختی فرآیند تولید محصولات با روکش ملامینه باعث می شود بسیاری از تولیدکنندگان به سمت این محصولات نروند و از طرفی عدم تعادل در عرضه و تقاضا باعث شده قیمت محصولات ملامینه بیشتر از حد مورد نظر باشد.
در حال حاضر برای تهیه انواع روکش ممبران، هایگلاس و … می توانید به فروشگاه وارناسا مراجعه کنید یا با کارشناسان ما در تماس باشید.
نظرات کاربران